top of page

Başkent Ankara’ya Hizmet Ödülleri

“BAŞKENT ANKARA’YA HİZMET ÖDÜLLERİ”

Son yazımızda demiştik ki; “Ankara’nın Başkent oluşunun tarihidir 13 Ekim 1923. Ve bu yıl, Ankaranın başkent oluşunun 88. yılıdır. Uzaktan bir kez daha seyredeceğim Ankarayı; bakalım bu yıl neler yapılacak Ankara adına. Daha doğrusu, Ankaralı koleksiyonerlerin elinde bulunan bunca kaynak ve bilgi-belge, nasıl değerlendirilecektir. Kim kimi arayacaktır.Ne zaman arayacaktır. Niye arayacaktır. 13 Ekim 2011 Perşembe Günü, aslında 88 adet sergi açmak yakışır Ankaraya. Ve de 88 adet kitap dağıtmak.Korkum odur ki; 88 adet fotoğraftan oluşan bir sergi dahi açılamayacaktır.”

Ne yazık ki haklı çıktık. Bunca kaynak, bilgi ve belge yine değerlendirilmedi, değerlendirilemedi. Bilindik resmi törenler dışında, değil 88 adet sergi açmak, 88 fotoğraftan oluşan bir sergi dahi açılamadı, yapılamadı. Doğrusu, yine koleksiyoner bir dostumuzun geçen sene aynı sebeple açtığı fotoğraf sergisinin, bu kez aynısının yeniden açılışını, görmemezlikten gelemeyiz ama, gözlerimiz her defasında yeni bir kare aramakta olduğunu da belirtmekten geçemeyiz.

Belki  ufacık bir teselli bulacaktık, Prod. Dr. Halil İNALCIK hocanın, sağlığı bir pürüz çıkarmamış olsaydı da, planlanan söyleşisine katılabilseydi. Ne yazık, Ankara’da ilk kez şahit olduğum bunca kalabalığa rağmen Hocamız elinde olmayan sebeplerle söyleşisine  iştirak edemedi. Ne yazık ki biz Ankaralılara, “ Cumhuriyetin Başkenti Kurulma” heyecanını bir kez daha yaşatamadı.

Ancak başka bir tören, Ankaralılara umut vermeye devam etti doğrusu. Ankara Kulübü Derneği tarafından organize edilen gecede, Ankara Türküleri ve seğmen oyunları eşliğinde, bir Ankara Sevdası yaratma çalışmalarının ışığı görüldü. Bu kapsamda ilk kez  dağıtılan “BAŞKENT ANKARA’YA HİZMET ÖDÜLLERİ”, sahiplerini bulurken, gelecek yıllarda yaşanabilecek diğer ilklere de örnek ve öncülük teşkil etti.

Ankara’nın Başkent Oluşunun 88’inci Yıldönümü Kutlamaları Çerçevesinde Ankaralıların görüş ve önerileri çerçevesinde belirlenen ödüller,  “Başkent Ankara’ya, Ankaralılığa hizmet etmiş, Ankara’nın kültür-sanat ve bilim birikimine değer katmış, tanıtımını yapmış kişi, kurum veya kuruluşlara” verildi.

Ankara Kulübü Derneği Yöneticilerinin, Üyelerinin, Seymenlerinin, Ankaramıza hizmet etmiş veya etmekte olan sivil toplum önderlerinin, yerel yönetici ve siyaset dünyası temsilcilerinin, Ankaralı yazarların, sanatçıların görüş ve düşüncelerine dayanılarak oluşturulan  ve toplam 10 ayrı kategoride sınıflandırılan söz konusu ödül değerlendirilmesinde;


Eğitim, Bilim, Yayın Alanında Başkent Ankara’ya Hizmet Ödülü: Avukat, Ankara Araştırmacısı, Yazar, Turan TANYER’e,

Arkeoloji Alanında Başkent Ankara’ya Hizmet Ödülü: Arkeolog

Prof. Dr. Nimet ÖZGÜÇ’e,

Sinema-Film Alanında Başkent Ankara’ya Hizmet Ödülü: Behzat Ç., Bir Ankara Polisiyesi Dizisi yapımcısı Erdal BEŞİKÇİOĞLU’na

Müzik Alanında Başkent Ankara’ya Hizmet Ödülü: Ankara Devlet Opera ve Balesi Bestecisi,Mustafa ERDOĞAN’a,

Başkent Ankara ile Özdeşleşen Ankara Mekânları Ödülü:Sanat Kitabevi (Sahaf) Sahibi Ahmet YÜKSEL’e ,

 Başkent Ankara’nın Kültürü ve Tarihi Alanlarında Başarılı Arşivcilik-Koleksiyonerlik Ödülü Ankara Fotoğrafları, Kitap ve Belgeleri Arşivcisi, Koleksiyoner Faruk KÜÇÜK DERİCİZADE’ye,

Spor Alanında Başkent Ankara’ya Hizmet Ödülü:2011 yılında Uluslar arası alanda alınan en büyük başarı için 2011 yılı Grekoromen Güreş Dalında Ağır Sıklet Dünya Şampiyonu, Rıza KAYAALP’e

Başkent Ankara’ya Hizmette Başarılı Sivil Toplum Örgütü Ödülü:Ankara Kalesi Derneği’ne,

Yazılı Basın-Gazetecilik Alanında Başkent Ankara’ya Hizmet Ödülü, Milliyet Ankara Gazetesi Köşe Yazarı,Ali İNANDIM’a

Görsel Medya-Televizyon Alanında Başkent Ankara’ya Hizmet Ödülü ise Kanal B Televizyonu’na  verilmiştir.

Bir ilkin temsilcileri olan ödül sahiplerini kutluyor, Başkent Ankara’nın kültürel mirasına sahip olma kaygılarını sürdürmelerini diliyoruz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page