top of page
IMG_2537.HEIC

Haldun CezayirlioÄŸlu

Haldun CezayirlioÄŸlu, 1957 yılında Manisa, Demirci ilçesinde doÄŸdu. Ä°lköÄŸreniminin ardından orta öÄŸrenimini, Demirci Ä°lk ÖÄŸretmen Okulu’ndan 1975 yılında mezun olarak tamamladı. Ä°lkokul ÖÄŸretmeni olarak baÅŸladığı çalışma hayatına, aynı yıl girdiÄŸi Yüksek ÖÄŸrenim Okulları Sınavı sonucu ara verdi.

​

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın- Yayın Yüksek Okulunda sürdürdüÄŸü yüksek öÄŸrenimini 1979 yılında tamamladı.

​

1979-1980 Yılları arasında, Gıda- Tarım ve Hayvancılık Bakanlığa baÄŸlı bir Genel Müdürlükte memur olarak çalışmaya baÅŸladı.

​

Memuriyetten istifa ederek Ankara’daki bazı yerel gazete ve dergilerde muhabir ve editör olarak görev yaptı.

​

Mecburi hizmet yükümlülüÄŸü sebebiyle Gaziantep ve Ankara’nın çeÅŸitli ilkokullarında 2 yıl süresince öÄŸretmenlik görevini sürdürdü.

​

Naklen atandığı BaÅŸbakanlık Basın- Yayın ve Enformasyon Genel MüdürlüÄŸünde, 1984-1986 Yılları arasında “Yayın Sorumlusu” olarak çalıştı.

​

1986-1987 Yılları arasında Devlet Bakanlığı’nda Özel Kalem Müdür Yardımcısı ve bilahare de “ Basın ve Dokümantasyon Görevlisi olarak çalıştı.

​

1987 Yılında UlaÅŸtırma Bakanlığı Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler MüÅŸavirliÄŸine Uzman olarak atandı. Aynı kurumda 1990-1991 yılları arasında Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler MüÅŸaviri olarak görev yaptı.

1992 Yılında Devlet Hava Meydanları Ä°ÅŸletmesi Genel MüdürlüÄŸüne Basın MüÅŸaviri olarak atandı. Aynı kurumda uzun yıllar “Basın MüÅŸaviri” ve/veya “ Basın ve Halkla Ä°liÅŸkiler Müdürü” olarak görev yaptı.

​

DeÄŸiÅŸik derneklerde ve vakıflarda yönetici olarak görev yaptı. Uzun yıllar, Ankara Çankaya Mahallesi DerneÄŸi’nin BaÅŸkanlığını yapmıştır. Koleksiyoncular DerneÄŸi ÜyeliÄŸini sürdürmektedir. Söz konusu DerneÄŸin 2007-2008 Yılları arasında Genel Sekreterlik görevini de üstlenmiÅŸtir. Keza Manisalılar Mesir ve Dayanışma DerneÄŸinin 1997- 2003 yılları arasında Genel BaÅŸkan Yardımcısı ve Genel SekreterliÄŸini de yapmıştır.  Ankara Üniversitesi Ä°letiÅŸim Fakültesi Mezunları Vakfı ( Ä°LEV)’in 2009-2013 yılları arasında Vakıf BaÅŸkanlığını yapmıştır. Halen Vakıf Kurucu Üyesidir. Kültür Sanat Kulübü’nün üyeliÄŸini yapmaktadır.

​

Ä°zmir’de 2018 yılında kurulan ( 5 Temmuz 2018) Demirci Ä°lköÄŸretmen Okulu Mezunları DerneÄŸi ( DÄ°OMEDER)’nin Kurucular Kurulu Yönetim Kurulu BaÅŸkanlığını yapmaktadır.

2000 Yılında yayımlanmış” Manisa Almanak ve Manisalanmak”, 2007 Yılında yayımlanmış “ Nasuh Matrakçı Minyatürlerinde XVI. Yüzyıl Osmanlı Seferleri” ve 2020 tarihinde yayımlanmış ” Demirci Yazıları” adlı eserleri bulunmaktadır.

​

Yaklaşık altmış  bin adet kitap sahibi olan ve deÄŸiÅŸik konularda eski ve deÄŸerli kitapları toplayarak “butik kütüphane” oluÅŸturmaya çalışan Haldun CezayirlioÄŸlu ayrıca bazı konularda da belli bir envanter oluÅŸturmayı amaçlamaktadır.

​

Türk EÄŸitim Tarihi  ve Köy Enstitüleri, Ankara Åžehir Anıt ve Heykelleri, Türk Tıp Tarihi Görseli ve Ä°slam Astronomisiyle ilgili konularda araÅŸtırmalarda bulunmaktadır.

​

Değişik konularda efemera toplamaktadır.

​

Yazılarını ve makalelerini kendisine ait bu blogda yayımladığı gibi, pek çok yazısı deÄŸiÅŸik internet  haber sitelerinde ve gazetelerinde, ayrıca mahalli gazetelerde ( Demirci Halıkent Gazetesi) yer almaktadır.

​

Evli ve iki çocuk babasıdır. Çocukları da farklı konularda koleksiyon çalışmaları yapmaktadır.

​

Sergi ve koleksiyon çalışmaları:

Ana tema olarak iki konuda koleksiyon oluÅŸturma gayretinde bulunmaktadır. Bunlardan ilki, Köy Enstitüleri Kitap ve Efemerasıdır. Bu koleksiyonuyla ilgili olarak kütüphanesinde 600 farklı kitap ve çok sayıda efemera malzemesi olan, broÅŸür, poster, fotoÄŸraf ve diÄŸer yazılı doküman bulunmaktadır. DiÄŸer koleksiyon konusu ise, takvimdir. Özellikle cep takvimi ve duvar takvimi örneklerini toplamaya çalışmaktadır. Koleksiyonunda yaklaşık 10000 deÄŸiÅŸik takvim örneÄŸi bulunmaktadır.

​

Kentheykelleri adlı web sitesinin sahibi olan Dr. Umut Erhan ile birlikte, söz konusu projenin hayata geçirilmesi konusunda iÅŸbirliÄŸini sürdürmüÅŸ olup, 17-24 Aralık 2007 Tarihleri arasında “ Ankara Åžehir Anıt ve Heykelleri” konulu ortak FotoÄŸraf Sergisi’ni gerçekleÅŸtirmiÅŸtir.

​

Koleksiyoncular DerneÄŸi tarafından 14 Åžubat -24 Åžubat 2008 Tarihleri arasında hazırlanan “Koleksiyon Kültürü-I” adlı karma serginin ( ki bu sergi bu nitelikte ülkemizde hazırlanan henüz ilk ve tek sergi olup 33 koleksiyoner kendi konularıyla iÅŸtirak etmiÅŸlerdir) sergi komiserliÄŸini yapmış ve sergiye “ Köy Enstitüleri Kitap ve Efemerası” koleksiyonuyla iÅŸtirak etmiÅŸtir.

​

Kültür Sanat Kulübü’nün 29 Ekim – 10 Kasım 2008 tarihleri arasında hazırladığı “Cumhuriyet ve 10 Kasım” konulu fotoÄŸraf ve obje sergisine “ Ankara Zafer Abidesi” görsel malzemesiyle iÅŸtirak etmiÅŸtir.

​

Aynı sergi deÄŸiÅŸik bir düzenlemesiyle 27 Aralık 2008 ve 10 Ocak 2009 tarihleri arasında Ankara Galatasaraylılar Evi’nde sergilenmiÅŸtir.

​

Söz konusu sergi aynı metaryaller ile 29 Ekim 2009 tarihinde Ankara Tunalı Hilmi Caddesi üzerindeki Kavaklıdere Sineması salonlarında 5 gün, Batıkent ADD Genel Merkezi Salonlarında ise 10 Kasım- 12 Kasım Tarihleri arasında 3 gün süreyle sergilenmiÅŸtir.

Ankara Åžehir Anıt ve Heykelleri konulu fotoÄŸraf sergisinin ikincisini, Ankaralılar Kulübü DerneÄŸi’nin Tarihi Abidin PaÅŸa KöÅŸkü’nde   7 Kasım-17  Kasım 2009 Tarihleri arasında gerçekleÅŸtiren Haldun CezayirlioÄŸlu, sergi açılış gününde de “ Ankara Anıtları” üzerine de bir sunumda bulunmuÅŸtur.

​

“Memleket Hastanelerinden SaÄŸlık Ocaklarına, Hekimler, HemÅŸireler, Hastalar” konulu eski tarihi fotoÄŸraflardan oluÅŸan Sergisi, “ Nehir Sergiler” sürecinin ilk ürünü olup, zengin görsel malzemenin kamuoyuna da ilk sergilenmesini saÄŸlamaktadır.Toplam 70 fotoÄŸrafın yer aldığı söz konusu sergi, 8-14 Mart 2010  Tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi’nde, 16-22 Mart 2010 Tarihleri arasında BaÅŸkent Üniversitesi SaÄŸlık Bilimleri Fakültesi Sergi Salonunda, 23-29 Mart 2010 Tarihleri arasında da Ankara  Üniversitesi Tıp Fakültesi Abdülkadir Noyan Fuayesinde sergilenmiÅŸtir. ( Bu bölümün devamı, Proje-Sergi baÅŸlığı altında devam etmektedir.)

​

www.halduncezayirlioglu.com

hcezayirlioglu@gmail.com

kitapsayar@hotmail.com

Girne Bulvarı No: 222/9  Karşıyaka- Ä°ZMÄ°R

0532 594 31 01

​

bottom of page