top of page

Aradığım mektup

İnsan hem bir Köy Enstitüsü sevdalısı, hem de efemera tutkunu olunca her iki güzel şeyi tek bir bünyede toplamak ister elbet. Biliyorum, mümkünü yok. Aşağıdaki mektubun aslına ulaşmaya. En azından bir görmek bile yeterdi. Doğrusuna bakılırsa, ben bir resmine bile razıyım. Bu mektubu arıyorum. Açıkçası dokunmak istiyorum. Okumak istiyorum.Dokusunu hissetmek, kokusunu almak istiyorum.

Bir öğretmen tarafından yazılabilecek en anlamlı yazılar onlar. Bir insan tarafından yazılabilecek en içten sözler onlar.Aslında yazılmamış da söylenmiş gibi. Hem de haykırarak, hem de ağlayarak.

Doğrusu bu mektubu arıyorum. Aradığım mektup budur.

1940 LARDA YAZILMIŞ BİR MEKTUP OKUL MÜDÜRÜ’NDEN , SINAV KAZANIP OKUMAYI HAK EDEN BİRÖĞRENCİSİNE YAZILAN MEKTUP:

Sevgili OÄŸlum,

         Yapılan imtihanda başarı göstererek enstitümüze öğrenci olmak hakkını kazanmış bulunmaktasın. Bu şerefli başarıdan dolayı seni tebrik ederken mevcudu 400’ü aşkın enstitü ailemizin sıcak kucağını açarak seni beklediğini bildirir gözlerinden öperim.

 Bu mektubu aldıktan sonra aşağıdaki hazırlıkları yap. Saçlarını 3 numara ile kestir. Ellerini ayaklarını ve bütün vücudunu tertemiz yıka, elbiselerin kirli ise anana yıkat ve yırtıklarını yamat.

        Hayri ÇAKALOZ -Ortaklar Köy Enstitüsü Müdürü

bottom of page