Elimizdeki kitap, Fransızca öğrenecek Türkler için hazırlanmış bir dil öğrenim kitabıdır. Fransızca adıyla “ Genel Okuma” olarak çeviri yapılabilecek kitabın en üst sırasında yer alan Osmanlıca ifade, bize daha net bilgi vermektedir: “ Fransızca İkinci Kıraat Kitabı”
Gerek bu Osmanlıca yazıdan ve gerekse üzerindeki diğer Fransızca yazılardan, “Türkiye Cumhuriyeti Okulları” için lafzından ve devamında “ Halk Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmıştır” ifadelerinden dönemi ve tahmini yılları çıkarmak mümkündür. Lakin kitap üzerinde kayıt düşülmüş bir tarih bilgisine rastlanılmamıştır.
J. Troley tarafından hazırlanan ve Alem Kitapevi tarafından Constantinople’de basılan kitap 96 sayfadır. Sayfa boyutları ise 11.6 x 18.0 cm’dir. Yayıncı Ahmed İhsan’dır. Fiyat bilgisi de verilmemiştir.
Baskı yıllarının 1923 sonrası olması tahmin olunur iken bile, İstanbul için Constantinople ifadesinin kullanılmasının garipliği ilgimizi çekmektedir.
Serinin ikinci partisi olarak basılan elimizdeki kitap, 75 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümleri de şiirlerin, fıkraların, masalların, ata sözlerinin ve benzerlerinin oluşturduğu anlaşılmaktadır.
Kitabın iç kapak dizaynı da, aynen dış kapak dizaynı biçimindedir. Burada ilgi çeken husus,oluşturulan ara sayfada, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu ve Başkanı, Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın bir fotoğrafına yer verilişidir.
Bu aşamada insan düşünemeden edemiyor doğrusu; benzeri kitapları, Fransızca tahsili boyunca defalarca alıp okumuş bir insanın, kendi fotoğrafını yıllar sonra bu kitapların birinin ilk sayfasında görmesi nasıl bir şeydir?
Koleksiyonumuzda yer alan Fransızca Kıraat Kitabı henüz Latin harflerine geçmemiş bir toplumun ve dönemin yayıncılığının sergilenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Comments