top of page

Dünya Öğretmenler Günü: 5 Ekim

Evet Dünya Öğretmenler Günü, 5 Ekim günlerinde kutlanıyor Dünyanın bir çok ülkesinde. Bunların içine Azerbaycan da dahil. Ülkemizde ki bazı sendika ve sosyal kesimler de buna iştirak edip, çeşitli etkinliklerle kutlamalara katılıyorlar.

İlginçtir, Dünyanın her türlü Günü’nü kutlayan Türkiye, nedense bu güne  genelde ilgisiz kalmış, küçük bir kesimin kutlamasına dönüştürmüştür.

Sanırım onun yerine daha önceden ikame edilmiş olan “24 Kasım Öğretmenler Günü” olduğu içindir.

Oysa, hayatımızın en büyük rehberleri ve ideolleri olan Öğretmenlerimizi anmanın, yılda iki defa tekrarı yanlış ve fazla olmazdı.

Zaten biri adı üstünde, ” Dünya Öğretmenler Günü”, biz de diğerini ” Türkiye Öğretmenler Günü” olarak anar ve kutlayabilirdik.

Bizim ülkemizden başka hangi ülkede, öğretmenlerin ülkenin kaderine bu kadar çok etkin ve fedakar rol oynadıkları  görülebilir ki?  Söyleyin hangi ülkede bir öğretmen, ülkenin kuruluşunda bu kadar çok çaba harcamıştır?

Bu ülkenin çocukları unutmaz sadece, ilk öğretmenlerinin adını. Bu ülkenin çocukları koyar evlatlarına ilk öğretmenlerinin adını. Bu ülkenin öğretmenleridir, köylüsünün eksiğini-gediğini gideren. Onun önüne düşüp hastasını, yaşlısını dağlardan taşıyan.

Evet, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün, Mustafa Kemal’in Millet Mektepleri Başöğretmeni olduğu günün anısını taze ve kutsi tutarak, genelde bir Türkiye Öğretmenler Günü’ne çevirmek daha yararlı olabilecek gibidir.

Böylelikle UNESCO’nun her kutlama gününe iştirak etmiş bir ülke olarak, 5 Ekim’i de Dünya Öğretmenleri ile paylaşmak ve onlarla birlikte olmak adına değerlendirmek yakışmaz mı?

Başta ülkem ve Azerbaycanlı öğretmenler olmak üzere tüm öğretmenlerin ” 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyor, onları,  24 Kasım tarihinde ” Türkiye Öğretmenler Günü” nü kutlamaya davet diyorum. 

Bu sebeble de bu yazıyı yazmamıza vesile teşkil eden, değerli pedagog  Nazim Nasreddinov ‘un ve tüm Azerbaycanlı Öğretmenlerimin  “5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyorum.

Nazim Nasreddinov’un şahsıma yönelttikleri iltifatları,  yetişmemde çok büyük emekleri olan öğretmenlerim ve öğretmen arkadaşlarım adına kabul ediyorum.

Acaba nerdedir ilk öğretmenim Erdinç Şaban öğretmenim? Nerdedir Mustafa Öğretmenim?

Suzan Öğretmenim? Sema Öğretmenim?  Hacer Öğretmenim? Işın Öğretmenim? Turhan Öğretmenim? Nerdeler?

Ya benim sıra arkadaşlarım; Atakan Öğretmen? Meral Öğretmen?

Sesleri çıkacak da olacaktır elbet; İsmail Öğretmen, Zeki Öğretmen, Ahmet Öğretmen, Sultan Öğretmen, Tüliz Öğretmen!

Evet bu iltifatlar hepsi içindir:

” Əziz dost, günaydın!  Mən Sizi dünyanın ən fədakar maarifçıilərindən, müəllimlərindən biri hesab edirəm.  Bu qiymətləndirmədə  mənim öz meyarım var, öz  təfəkkürümə uyğun  yanaşma  üsulum var. 5 Oktyabr–Müəllimlər günü ( Türkiyədə “öğretmenler günü”- N.N.)  münasibəti iləTürkiyənin  bütün müəllimlərini, söz- sənət adamlarını, bütün maarifçiləri , millətə  elm , sənət  öyrədənlərin hamısını, o  cümlədən  Sizi   ürəkdən,  səmimi – qəlb ilə təbrik edirəm . Müəllimlik, müdərrislik   təkcə  (ancaq, yalnız )   sinif otaqlarında dərs demək deyil. Müəllimlik  qanda , gendə olan xüsusiyyətdir. Maarif  təbliğatçısı kimi    Sizin  gördüyünüz     işlər, maarifçilik fəaliyyətiniz  danılmazdır. Son bir neçə yazınız bu fiki təsdiq edir. Bu yazılar haqqında o qədər təəssüratım var ki….. Bu barə gənən dəfə.  Sayğılarla,  Nazim Nəsrəddinov,  Bakı  şəhəri .   05 10.2011-ci il..”

bottom of page