top of page

Şemsettin SAMİ’den Maarif Üzerine Bir Söz


Bazı sözler var ki, ilk defa duyduğunuzda sarsılıyorsunuz. Üstelik pek de yabancısı olmadığınız kavramlar üzerinde bile, “böylesini hiç duymadım” diyorsunuz. Beklemiyorsunuz hiç bu kadar güzelini, bu kadar içtenini, bu kadar mükemmelini.Şaşırıyorsunuz!

Binlerce tarifini duymuşsunuzdur siz de, eğitimin önemi ve ihmal edilmezliğine karşı, özlü sözler, güzel deyişler. Ancak sanırım hiç biri, Şemsettin SAMİ’nin sözü kadar açık  olamaz.

Diyor ki Şemsettin SAMİ, ” Bir ümmet hedenni (gerileme) ve izmıhlalden ( çöküntüden) kurtulmak için hal-i hazırı ile kanaat etmeyip daima ilerlemeye, kuvvetini, servetini… hayır maarifini, yalnız maarifini ilerletmeye çalışmalıdır.”

Bu söz o kadar doğrudur ki, ne servet, ne iktisat eğitimle kapı aydınlanmadıkça hiç bir şekilde sağlanamaz.Servet biriktirilemez, iktisat ilerletilemez.

Şemsettin SAMİ devam ediyor: ” İnsan nesli için eğitimden başka selamet yoktur.” Öyle ya, kurtuluş, esenlik sağlanmadıkça, servetin, iktisadın kıymeti ne ola ki?

Muallim NACİ’nin bir sözü de, adeta Şemsettin SAMİ’nin dediklerini destekler niteliktedir: ” İlmi tahsile çalış, mahfolmasın yaptığın çalışmalar.”

Gerçekten ne kıymeti vardır, bunca biriktirdiklerinin, sakladıklarının, ayırdıklarının? İlerletilmesi gereken yalnız ve yalnız maarifindir. Eğitimindir. İlmindir.Tahsilindir.Ancak bu yolla değerlenir, birikenler, saklananlar, ayrılanlar. Değil mi?

Güzel sözler, güzel insanları  bir kez daha kazanmanın da bir yolu, çaresi oluyor. Bu söz gibi. Şemsettin Sami gibi.

bottom of page