top of page

Trablusgarb Savaşı öncesi ve sonrası bir kaç fotoğraf

Trablusgarb Fotoğrafları

Ülkemizin tarihi- kültürel mirasına ne kadar sahip çıkıldığına ve değerlendirildiğine dair bir şeyler söyleyecek değilim. O konuda bazı insanların bir şeyler yaptığına inanıyorum. Yeterli olup olmadıklarını da tartışacak değilim; diyorum ki; ” onlar bir şeyler yapıyor”.

Çöpe gitmekten kurtardığım ama çöpe gitmesini önlerken bile bir meblağ ödediğim fotoğraflar var elimde. Çok değil toplam 12 fotoğraf. Hatta fotoğrafların orjinali bile değiller, belli ki orjinalinden büyütülerek 29 cm X 40 cm  ebedlarında  zamanın mukavvasına yapıştırılmışlar.

Mukavva üstünde 3 yazı birden var: Önce fotoğrafın orjinalinde yer alan Osmanlıca alt yazı, sonra günümüz Türkçesine çevrilmiş hali ve de bir de Arapça bir yazı. Muhtemelen bu kez de Arapçaya çevrilmiş hali.

Fotoğrafların altlarında yazan başlıklar ise onların önemini tümden ortaya koyuyor.

1.Savaştan önce hazırlık yapan Osmanlı Topçu Bataryası,

2.Libya’lı mücahitler Türk Askerleriyle bir arada,

3.Bugünkü Tripoli Liman şeridinden bir görünüm,

4.Osmanlılar tarafından tutsak alınan düşman subaylarından birkaçı,

5.Süleyman- El- Baruni ve Milis Kuvvetleri,

6.Tobruk Kumandanı Ethem Bey,

7.Osmanlı Kızılay Ekibi,

8.Türk ve Libyalılar’ın Derne’de düşmandan aldıkları silahları teşhiri,

9.Libya’lı tutsak kadınlar,

10.Türk Subaylarının Arap giysileriyle Mısır yoluyla Libya’ya girişleri,

11.Trablus’ta görevli Türk Subayları , 

 12.Libya’lı Mücahitlerin Bnb. Enver bey’in önünden resmi geçiti.

Fotoğrafların alt yazıları, tarihi dokuyu ve kokuyu yansıtmıştır sanırım. Bu fotoğrafların taşıdığı önemi takdir etmeye tarihi bilgimin yetmediği aşikardır, ancak tarihi kültüre sahip çıkma adına bir girişim sonrası sahiplendiğim de ortadır.

Elimdeki kaynaklar çerçevesinde Süleyman- El Baruni’nin Osmanlı tarihinde ne denli önemli görevler ile teçhiz edilmiş olduğunu görmek doğrusu pek şaşırtıcı gelmiştir. Üstelik bu denli önemli bir kişiliğin bilindik bir fotoğrafın dışında başka bir fotoğrafına sahip olmak da başka bir önem taşımaktadır.

Diğer bir kahraman da Tobruk Kumandanı Ethem Bey olup, portre bir fotoğrafına günümüze taşıyor olabilmek başka bir kazancımızdır.

Çok değil hemen hemen 100 yıl önceki bir savaşımız için henüz görselleriyle zengin tarihi bir kaynak oluşturamamak, oluşturmamış ve yapmamış olmak bizlerin bir başka eksikliği gibi ortada durmaktadır.

Koleksiyoncu dostlarıma buradan seslenerek, ellerimizdeki görseller ve objelerle  sırasıyla önce Ekim 2011 Tarihi için ” Trablusgarb Savaşı” Sergisi, peşinden de Ekim 2012 Tarihinde de ” Balkan Savaşları” Sergisi hazırlayamaz mıyız?

Önemli olan yeni nesillere kaybedilen/kazanılan savaşlar üzerine bir şeyler söylemek değil, savaşlar üzerine bir şeyler söylemektir.

Sanırım Yüzüncü Yıl Dönümlerini peş peşe anıp değerlendireceğimiz, Trablusgarb ve Balkan Savşları için, birileri bir şeyler yapıyordur.Bu konuda kamu kurumları ve kültür ve ilim yuvaları bir şeyler yapıyordur.

Bu hazırlık aslında da 4 yıl sonra yüzüncü yıl dönümü gelecek ” Cihan Harbi” için bir hazırlık olabilecektir.

Şimdiden tahmin etmek zor değildir ki; 2014 yılına tüm dünya kültür merkezleri bir şekilde hazırlanmaktadır. Yalnız ve hareketsiz kalmamış olmak için, bir yerden başlamalıyız.

Trablusgarb Savaşı konusunda çalışan koleksiyoncular ve araştırmacılar için yukarıda bahsettiğim elimdeki dokümanların açık olduğunu beyan ediyorum.

 Keşke bir işe yarasalar….

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page