top of page

Ne Koleksiyonu Yapabilirim?


Bu başlıkta ilk yazımızı ” Ne Koleksiyonu?” başlıklı yazımızla birkaç  yıl evvel yazmış, nihayetine de ” Devam Edecek” ibaresi koymuşuz.

O yazımızdaki ifadelerimizi okumayanlar için özetlemeliyiz ki: Hemen hemen her şeyin koleksiyonu yapabilirsiniz. Tek şart;o şeyin bütününe ulaşmak için gerekli çabayı , vakti göstermiş olmak üzere.

Ne var ki, günümüzün eğilimlerine de dikkat etmek zorunda olduğumuz unutulmamalıdır.Günümüzdeki koleksiyonculuk, “nesne” koleksiyonundan, “tema” koleksiyonuna doğru kaymaktadır.

İnsanlar artık yalnızca bir  nesne, örneğin “Ankara Kartpostalları” yerine, ” Ankara Kültürü” teması  altında Ankara’ya ait ne varsa toplamaya çalışıyorlar. Elbette bu kapsamda  doğal olarak Ankara kartpostalları da  bu koleksiyon içinde vücut buluyor.

Bir başka örnek olarak da; artık insanlar yalnızca “oyuncak” toplamıyor da, ” İstanbul Eyüp Oyuncakları” teması altında,  o dönemin oyuncak kültürüne ait bütün nesneleri, afişleri, yazıları, haberleri, reklamları v.b biriktirmeye çalışıyor.

Kısacası, temalar üzerinde çalışılmaya başlanarak, seçilen temanın mevcut olan her türlü nesnesi, eşyası toplanmaya çalışılıyor.

Bu kapsamda ülkemizde koleksiyon çalışmaları  yapan koleksiyonerlerin temalarına göz atıldığında, konu çok daha iyi anlaşılacaktır.

Çanakkale Savaşı,

Sivil Havacılık,

Kurtuluş Savaşı,

Kore Savaşı,

Mütareke Basını,

Sansür Hayatımız,

Futbol v.b,

Hilmi Çırağan Matbaası Yayınları,

Türk Radyoculuğu,

Müzik Aletleri,

İzmir Haritaları,

Köy Enstitüleri,

Mübadele Dönemi,

Diş Hekimleri,

Hemşireler,

Millet Mektepleri gibi.

Bu listeyi uzatmak ve çeşitlendirmek, insanın yaratıcılığı ve zekasıyla ilintilidir.

Tema koleksiyonculuğunun en büyük avantajı ise, o tema üzerinde mümkün olan bütün materyallerin toplanması yoluna gidilerek, aynı zamanda da o temanın  kültürünün geniş olarak incelenmesine de imkan yaratıyor olmasıdır.

Her şeyden önce de, koleksiyon  temalarının seçimlerinin, yerel imkan gözetilerek yapılması gerektiğidir. Yaşanılan bölgenin, yerin, şehrin, mahalin imkanlarının gözetilmesi ve onlara öncelik verilmesidir. Folklorik imkanların ortaya çıkarılması gerektiğidir.

Nasıl mı?

Iğdır Düğün Elbiseleri,

Malatya Kayısı Yaşamı,

Isparta Gülcülüğü,

Gaziantep Bakırcılığı,

Trabzon El Yapımı Kemençeler olamaz mı?

Koleksiyonculuğu yalnız bir hobi olarak görmenin vakti çoktan geçmiş gibi. Artık insanlar, yaşanmışlıklara ait nesneler ile özlemlerini giderirler iken, aynı zamanda söyleyecekleri/ öğrenecekleri bir şeyler olsun istiyorlar.

Comments


bottom of page