top of page

Hızır Günleri


Malumunuz, Anadolu insanı yıllları ilk önce ikiye bölüyor.Aslında ” Kış” ve ” Bahar” olarak adlandırmanın bir başka şekilde formüle edilişi, bu ayırma ve bölme.

Kasım Günleri ve Hızır Günleri   (Ruz-ı Hızır ) diye bölümlüyor. Kökü, Ülker Takım Yıldızının Kuzey Yarım Kürede yerleşip ayrılmasına değin uzanan ve bu yönüyle kadim toplumların geleneklerine değinen bir bölümlenme. Ülker Yıldızı Takvimi olarak adlandırılan ve bilinen en kolay detayı bu bölümlenme olan, geleneksel ve doğa şartlarına uygun bir kullanım.

Bugün Hızır Günleri’nin ilk günü. Dün akşam, daha doğrusu 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece başlayan Hızır Günlerinin ilkindeyiz bugün.

Yaklaşık 186 gün sürüp 6 Kasım gününe kadar devam edecek Hızır Günleri, ifade edilmeye çalışıldığı üzere, Bahar ve Yaz aylarını kapsamakta.

Ankara bugün Hızır’ı karşıladı. Nasıl bir yağmur, kış günlerinden kalma.

Zaman zaman parlak bir güneş, sonrasına kapkara bir gökyüzü, ardından seller götüren bir yağmur, dahası gökyüzünün hakimi gri bulutlar.

Hızır Günleri bugün. Hızır’a ihtiyacı olan insanların günü. Hızırımız, bol olsun.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hızırellez

Bugün Hızırellez. Öyle diyor takvimler. Bugün hıdırellez, öyle diyor günler. Aylar, mevsimler. Bugün Hızır günü, öyle diyor otlar, yeşiller. Bugün İlyas günü, öyle diyor, rüzgarlar, fırtınalar. Güneşi

Hızırellez

Nasıl hayıflanıyorum bir bilseniz; okul derslerimizin ve ödevlerimizin mahalli yaşayışımıza uygun olmayışına. Ne ilk okul devrelerimizde ne de lise devrelerimizde ( ki  İlk Öğretmen Okulu hayatıma den

bottom of page