top of page

Eski Mağazalar: Bonmarşe

Adı nereden gelmişti, ne demekti pek bildiğimiz de yoktu o yıllarda. Hala da geç hatırlarım, kelime olarak tam anlamını. Ama o küçücük kasabamızda bile, bir tane Bonmarşe olduğunu düşününce, ne kadar da bilindik bir şeymiş diye edemiyor insan.

Bakmayın siz bugün, bu adla anılan hiç bir dükkan veya mağaza kalmadığını. Yanılıyor da olabilirim hani, hani kalmış da olabilir, kıyıda, köşede küçük bir kentte, semtte.

Ama onlar, eski hayatlarımızın, en yeni yerleri idiler. Nasıl merak uyandırır, nasıl heyacanlandırırlardı bizi. Gidip- görmeğe, o büyük küçük bir sürü alet edavatı incelemeye can atardık.

En çok da annelerimizin, ablalarımızın gitmek istedikleri, vakit geçirdikleri yerlerdi. Yündü, düğmeydi, bez-bazendi, çal-çaputtu onların işiydi her yer. Hele Bayram Arefelerinde nasıl canlanır, kalabalıklaşırdı önleri. Ana- baba gününe döner, esnaf sevinçten, içindekiler de mutluluktan paylarını alırlardı.

Biz erkek çocukları bile, vakit geçirecek, gönül eğleyecek şeyler bulurduk oralarda. Bonmarşelerde.

Ninelerimizin bile “Hadi oğlum şunu al da,  Bonmarşeye gidip, geliver” sözleri, günlük hayatımızın içine sokuverirdi bu yerleri. Üstelik çok da güzel telaffuz ederlerdi bu kelimeyi. Belli ki severlerdi.

Bugün eskidi bonmarşeler. Eskide kaldılar. Ne kadar çok yitip, gidiverdiler hayatımızdan. Üstelik, ayrılışlarının bile farkında olmadık. ” Yerine  şu dükkan açılmış” lafından daha kolay söyleniverdi, kapanışları.

Evet, yerine başkaları açılmıştı. Belki daha büyükleri, belki daha zenginleri, belki daha genişleri .Ama hiç biri içimizde yer etmiş, “Bonmarşe” latifesini, zarafetini dolduramadı.  Hiç biri o eski şarkıyı söyletemedi. O eski heyecanı veremedi.

Analarımızın o mutluluğunu geri getiremedi. Bayramlarımızın kalabalığını yaşatamadı.

Beni asıl düşündüren ise, bir yeninin, nasıl bu kadar kısa sürede eskiyiverdiği olmuştur. Yani, bazı şeyler kendi neslini bile yaratamadan, artık tarihe karışıyor, ne acı!

Bugün, zamanında oralarda çalışmış ya da oraların sahibi olmuş kişilerden başka kim hatırlar, Bonmarşeleri ? Bir de ucundan-bucağından bir aşk hikayesi yaşadığı sevgilisini orada görüp, tanıyanlardan başka!

Var mıdır, hala Bonmarşelik sevgililerini hatırlayan?

İletişime geçmek isterseniz...

Mesajınız için teşekkürler

© 2022

bottom of page