top of page

Diyanet İşleri Başkanlığı 1965 Ankara Namaz Vakitleri Takvimi

Diyanet İşleri Başkanlığı 1965 Ankara Namaz Vakitleri Takvimi


Yılın son yazısını bir takvime ayırmak, işin en hoş yanını oluşturmalıydı. Öyle de oldu aslında. Hem bir takvim yılına veda ederken, hem de şimdiye değin pek ender rastlanan bir takvim üzerine yazarken, yazıda  hoşluk aramamak mümkün olamazdı.

 Gerçekten koleksiyonumun en güzel ürünlerinden biridir, söz konusu takvim: Diyanet İşleri Başkanlığı 1965 Ankara Namaz Vakitleri Takvimi.

 Kartonlu, haftalık bir duvar takvimi. Karton ebadı, 20,5 x 27,3 cm, takvim yaprakları ise 9,5 x 13.0 cm boyutlarındadır. Toplam 56 takvim yaprağından oluşmakta ki bunların 53 adedi haftalık takvim sayfasına, kalanlardan biri “ 1384-1385 Hicri-Kameri Aybaşlarını Gösterir Cedvel”e, son iki yaprağı da  Diyanet İşleri Başkanlığınca yayınlanan yayınlara ayrılmış bulunmaktadır.  

 Karton’da yer alan Camii maketinin bugün realize edilmiş olan Ankara Kocatepe Camii maketi olduğu anlaşılmakla beraber, bugünkü haliyle değişlikleri fark etmemek mümkün  değildir.

 Yine karton üzerinde renkli bir sütun içinde “Mübarek Gün ve Geceler” için yer ayrılmış bulunmaktadır.

 Cep takvimlerinde sıklıkla kullanılmakla beraber, duvar takvimi niteliğinde haftalık hazırlanmış takvim örneği görmek pek nadirdir. Elimizdeki takvim, bunun çok güzel bir örneğini teşkil etmektedir.

 Takvimin diğer özelliği ise, Ankara namaz vakitleri üzerine hazırlanmış olması sebebiyle mahalli bir nitelik taşımış olmasıdır. Ankara ve mahallinde kullanılabilecek bir takvim olup, başkaca hiç bir ilin namaz vakitleri belirtilmemektedir.

 Takvim’in ilk yaprağı, Aralık 1964/ Ocak 1965- Şaban 1384 yıllarına ait ortak bir takvim yaprağı başlığı ve özelliği taşımaktadır. Sonraki haftalar da dahil olmak üzere her sayfada İmsak, Güneşin Doğuşu, Öğle, İkindi, Akşam ve Yatsı vakitleri saat ve dakika bilgileriyle beraber verilmiş, bunlara ayrıca Hicri ay günleri de son sütunda sıralanmıştır.

 1965 yılının bazı özellklerini hatırlatmak gerekir ise; ilki  Ramazan Ayının birinci gününün  4 Ocak 1965 gününe tesadüf ettiğidir. Muhtemelen insanlar hem yeni yıla hazırlanırken hem de Ramazan hazırlıklarında başlamış olmalılardır. Ramazan Bayramı, 3 Şubat 1965 Çarşamba günü, Kurban Bayramı da 12 Nisan 1965 Pazartesi günü başlamıştır. Regaib Gecesi ise, 28 Ekim’i, 29 Ekim 1965 Cuma’ya bağlayan gece idrak edilmiştir.


 İlginç olan diğer bir husus ise, henüz takvimlerimizin Yaz Saati, Kış Saati diye değişik taksimatlarla tanışmadığı yıllardır, o yıl. Güneş, 1 Ocak 1965 Cuma günü ufuktan saat 5.23’de doğmakta, saat 16.36’da da batı ufkundan kaybolmaktadır.

 Takvimin ilgi çeken diğer bir konusu da, haftalık yaprakların kapağını oluşturan, aynı zamanda da “Takvim Adı” nın bir kerre daha yazıldığı bu zeminde takvimin satış fiyatının yer almasıdır. “ Fiyatı 150 Kuruş” yazan bu ibarenin hemen altında, yanlış yazımı kapatan bir siyah matbu band yer almaktadır. Güçlükle okunan ve kapatılması arzulanan ilk fiyatının ise “200 Kuruş” olduğu anlaşılmaktadır.

 Henüz rahat yıllardır ve Türkiye 1965 yılının 10 Ekim tarihinde yapılacak seçimlere hazırlanmaktadır. Değil fiyat arttırmak, fiyat düşürmelerine rastlanabilmektedir. Sonrası!

 Nice yıllar…

bottom of page