top of page

Ankara Şehir Anıt ve Heykelleri Sergisi’nden


9209746

ANKARA’NIN ANIT VE HEYKELLERİ ANKARA KULÜBÜ’NDE SERGİLENDİ

 Her ayın ilk cumartesi günü, tarihi Abidinpaşa Köşkü’nde Ankara hakkında çeşitli konularda toplantılar düzenleyen ve bu dönem başkanlığını DPT Uzmanı Dr. Metin Özaslan’ın yürüttüğü Ankara Kulübü Derneği’nin 7 Kasım 2009 tarihli toplantısının konuğu Araştırmacı Koleksiyoner Haldun CEZAYİRLİOĞLU idi.

 Fotoğrafçı Dr. Umut ERHAN ile birlikte yürüttüğü araştırma kapsamında Ankara genelinde 250’den fazla anıt ve heykelin fotoğraf, adres ve katalog bilgilerini derleyen Haldun CEZAYİRLİOĞLU sadece Ulus-Kavaklıdere arasında 30’dan fazla heykel bulunduğuna dikkat çekiyor. Ulus Meydanı’ndaki Zafer Abidesi ile başlayan, Ziraat Bankası’nın bahçesindeki MİTHAT PAŞA, Opera önündeki Leyla GENCER ve Cüney GÖKÇER heykelleriyle devam eden listede bir kısmının farkında bile olmadığımız pek çok anıt ve heykel yer alıyor.

 Sergi açılışında Ankara’nın anıt ve heykelleri hakkında bir sunum yapan CEZAYİRLİOĞLU; kent, anıt ve heykel tanımlarıyla başladığı ve Ankara’nın Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana bu konuda geçirdiği evrimi özetlediği konuşmasını Falih Rıfkı ATAY’ın şu sözleriyle tamamladı: Biz Ankara’ya gelinceye kadar şehirciliği ve mimarlığı unutmuştuk. Türk milletinin yapıcılık vasfını burada tekrar dirilttik… Ankara hakikaten semboldür.

bottom of page