top of page

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Üzerine


Biliyor musunuz nasıl güzel bir sözcüktür bu; “üzerine” lafı. Her şeyi kurtarır, her şeyi ifade eder tek başına.İşte yine kurtardı beni; Dünya Kadınlar Günü üzerine  kolay bir şeyler yazmama sebep oldu.

Oysa bu yazıyı yazmayı düşünürken, aradım, taradım, hatta yandexledim bile.( Google çok banal oldu artık!) Sordum, soruşturdum: Kadınlar üzerine yazılmadık, söylenmedik söz , bir şey kalmamış ki !

En güzel laflar edinmiş, en güzel şarkılar söylenmiş,en güzel şiirler yazılmış. Keza öyküler de, romanlar da. Yazılmadık, söylenmedik bir şey  kalmamış. Fıkralar, makaleler, hicivler,masallar, destanlar, maniler, atasözleri, özdeyişler, filmler, skeçler,parodiler ve hatta mimikler.

Mimikler demem boşuna değil hani; kadının tasavvuru gibidir, bir mimik, bir kahkaha, bir buruk dudak, bir kaç damla gözyaşı !

Hepsi olmuş, hal olmuş !

İş böyle olunca farklı ne yapabilirim ki? Ne diyebilirim?

İşin öteki yüzüne bakınca şaşırmadım da değil hani !

Hani kendine, Çalışan Kadınlar Günü,Emekçi Kadınlar Günü diyenler için ! Kadın çalışsa da çalışmasa da ( ki bunca yıllık hayatımın gözlemleri şahittir; kadın hep en fazla çalışandır)  bugün, dünya kadınlarının günüdür.

Çalışan/emekçi kadının sorunu da asla kendisiyle ve hemcinsiyle değildir. Keza çalışmayan kadının da sorununun kendisiyle ve hemcinsiyle olmadığı gibi.

Sorunu erkekler biliyor: Çünkü sorunu erkeklerle ! Sorun erkeklerde !

Hani dedik ya, her şey söylenmiş ve yazılmış kadınlar için. Oysa tam değil; erkeklerle  olan sorunu gidermiş bir kadın dünyası profili henüz yazılmamış. Çizilmemiş. Söylenmemiş.Oynanmamış. Ah o bir olabilse !

Belki her şey onu bekliyor; erkeklerle sorununu gidermiş ( ya da tam açıklığıyla, erkeklerden kaynaklı sorunlarını halletmiş) bir kadın ütopyası, tasavvur edilmemiş henüz !

Ne demeli, erkekler yine mi sorun çıkarmış olmalı?  Onlar mı engellemiş olmalı bunu ? Yine mi bu erkekler?

Son söz ne demeli bilmiyorum: Bu kadınların büyütüp, besledikleri adamlardan farklı bir şey beklememeli! Olacağı o ! Yani kadınlar değişmeli. Kadınlar değiştirmeli !

İşte buldum;  hiç yazılmamış, söylenmemiş bir söz ! O da benim. Başta anam ve eşim olmak üzere tüm kadınları, tutup balkondan aşağı atmak ister canım. Sonra da koşup, onları aşağı düşerken  tutup,kucaklamak !

Yani, kadınlar değişmezse, bizi değiştiremezler !  Her gün içlerinden birini balkondan atmak, sonra koşup tutmak isteriz. Onun için, değişin kadınlar ! Değişin!

Çalışanıyla, çalışmayanıyla, tüm kadınların gününü kutlarım.

bottom of page