top of page

Hatırlıyor musunuz?


“Öğrencisi, öğretmeni, usta öğreticisi ile Köy Enstitülüler bir destan yarattılar. Yarattıkları efsane; yeşeren toprak, yükselen yapı, ışığa dönüşen su, dayanışma, paylaşma, aydınlanma, özgürleşme demekti. Onlarınki yalnızca eğitim değil, bir yaşam biçimiydi. Onlarca yazar sanatçı, bilim insanı ve milyonlarca öğrenci yetiştirdiler.”

1940-1946 aralığında Köy Enstitülerinde 15,000 dönüm tarla tarıma elverişli hale getirilmiş ve üretim yapılmıştı. Aynı dönemde 750,000 yeni fidan dikilmişti. Oluşturulan bağların miktarı ise 1,200 dönümdü. Ayrıca 150 büyük inşaat, 60 işlik, 210 öğretmen evi, 20 uygulama okulu, 36 ambar ve depo, 48 ahır ve samanlık, 12 elektrik santralı, 16 su deposu, 12 tarım deposu, 3 balıkhane, 100 km. yol yapılmıştı. Sulama kanalları oluşturularak enstitü öğrencilerinin uygulamalı eğitim gördüğü çiftliklere sulama suyu öğrenciler tarafından getirilmişti.


Başında kasketli –kasketsiz, urbalarıyla, pantolonlarıyla, kim bilir hangi binanın, kim bilir hangi ışığın binasıydı bu yaptıkları, hatırlayanınız var mı?

Göreniniz, bileniniz!

Terlerini akıttılar, Anadolu’nun bozkırına. Boz elbiseler içinde, boz yüzlü bu çocuklar. Yeşillerine yeşil kattılar, Anadolu’nun. Küçücük elleriyle, yarattılar. Birbirlerine sığındılar, yakan güneşin andacında, yanmadılar. Toprak oldular, kiremit oldular, sıva, beton, çamur oldular. Karıldılar.

Yüreklerini verdiler Anadolu’nun toprağına. Ana oldular, birbirlerini doyurdular.

Hatırlayanınız var mı? Var mı?

Comments


bottom of page