Bu kez elimizde yepyeni bir kitap var. Ocak 2013 baskısı bir kitap. Konu Ankara olunca, artık kitabın eskiliği, yeniliği tartışılır olmuyor. Olamıyor. Ankara, her zaman baskın çıkıyor. İyi de ediyor. Bu sayfalarda, eski kitap tanıtımlarıma alışmış ya da en fazla Köy Enstitülerine ait yeni kitapları da tanıtabileceğime vize vermiş okurlarımız, şimdi de bu Ankara Kitabının tanıtımına izin verecekler.
“ Gezgin Gözüyle Ankara” kitabı, Gezgin dostumuz Timur ÖZKAN’ın editörlüğünde hayat bulabildi. Çalışmalarını olabildiğince yakından izlediğim için, ne kadar büyük bir çaba harcadığına şahidim.
Alter Yayıncılık Reklam ve Organizasyon Ticaret Limitet Şirketi tarafından hazırlanan ve BRC Basım Matbaacılık Limitet Şirketi tarafından Ankara’da basılan kitabın boyutları,13,5 x 19,4 cm’dir. Kapak fotoğrafı Hatice ÖZDER’e ait olan kitabın sayfa adedi 312’dir.
Gökçe GÜNEL tarafından kaleme alınan önsözde, kitabın kısa ama özlü bir tarifi yapılmış gibidir. “ Gezgin Gözüyle Ankara’yı okuyanlar; sadece Ankara’nın gezilecek, görülecek yerleri hakkında değil aynı zamanda antik döneminden Ahi Cumhuriyeti’ne, Selçuklu ve Osmanlı Ankara’sından Cumhuriyet Ankara’sına başkentimizin tarihi ve bunun yanı sıra, Ankara’nın müzeleri, köşkleri, milli parkları, anıt ağaçları, endemik bitkileri, camileri, hanları, hamamları vb pek çok konuda çok önemli bilgiler edinecektir.”
Gerçektende bir kentin tarihi ve bugünü dile getirilmiş bu kitapla. Belki de asıl başarı, 49 ayrı yazarın kaleme aldığı toplam 56 yazı ile bunun başarılmış olmasıdır. Gerek konuların seçiminden ve gerekse yazarlarının o konuları işleyiş ve yazış tarzlarından bunu çıkarmak mümkündür. Ankara’ya ait bu 56 gezi ve kent kültürü yazısı, Ankara’yı bilenleri, kenti yeniden sorgulamaya, Ankara’yı bilmeyenleri ise, kenti hissettirmeye davet edecektir.
Kitabın yazarları ve yazılarının başlıkları :
ÖnsözGökçe GünelAntik Ankara; Höyükler, Frig, Galat…Mehmet Bilgehan MerkiRoma ve Bizans Ankara’sıGönül AralSelçuklu ve Osmanlı Ankara’sıAli YorulmazAnkara Ahi CumhuriyetiN. Emre ApaydınAnkara Adının KökeniHakan KildokumAnkaralı KimdirGüven DinçerAtatürk ve AnkaraFeyha ÖzsoyAltındağMurat ÖzsoyAnkara KalesiŞevket Bülent YahniciAugustus TapınağıTimur ÖzkanUlucanlarNesrin ArmağanHamamönüNilgün AkçayAnkara GarıKıymet GözekGençlik ParkıCan ÖzgünYenimahalleBelkıs Ceyla ÇetinsoyKeçiörenBilge DilmenMamakMetin ÖzaslanAbidinpaşa KöşküTimur ÖzkanElmadağGüneş DemirbaşKızılay, Kavaklıdere, ÇankayaCazibe Yapıcı Çankaya KöşküSema ŞentürkPembe KöşkSavaş SönmezAnıtkabir ve MüzesiTimur ÖzkanMTA MüzesiKaya TelliKültür ve Sanatın Başkenti AnkaraPınar GünerEdebiyatta Ankaraİbrahim BerksoyŞiirlerde AnkaraYaşar SeymanSeyahatnamelerde AnkaraM. Bülent VarlıkAnkara MutfağıVecdi SeviğMerkez LokantasıSerdar ŞahinkayaAnkara’nın Sosyal YaşamıAbidin Lütfi DemirAnkara Halk OyunlarıNecati KazancıAnkara TürküleriUğur KavasGölbaşıMustafa AslanŞereflikoçhisar, Tuz GölüGamze SarıkocaHaymana- AyaşTurhan DemirbaşPolatlı, Kurtuluş Yoluİklim ÖngelBeypazarıGüniz GürerNallıhanMustafa BektaşÇayırhanZ. E. Deniz OğuzKızılcahamam, ÇamlıdereMüeyyet TiritoğluGüdülTimur ÖzkanKazanSavaş SönmezÇubukV. Aykut GüzerKalecikSelim AkçaharmanAnkara’nın Doğa Yürüyüşü RotalarıAhmet BozkurtAnkara’nın Anıt AğaçlarıAhmet DemirtaşAnkara FaunaFuat TuranAnkara’da Semt İsimleriGülden KayaAnkara’nın MeydanlarıAli YorulmazAnkara’nın Anıt ve HeykelleriHaldun CezayirlioğluAnkara MüzeleriLevent BozAnkara’nın CamileriTurhan DemirbaşAnkara’nın Vakıf Kültür VarlıklarıGökçe Günel – Ali Kılcı
Önsözde yer alan son cümle, bizim de son sözümüz olsun isteriz: Ankara üzerine daha nice ürünler verilmesi umuduyla.
Comentários