Henüz 69’uncu Kuruluş Yıldönümü kutlamaları bu günlerde devam eden Köy Enstitülerinin gelecek yıl yapılacak kutlamalarına şimdiden hazırlanmak çok mu erken?
Zannetmiyorum. Bu yılki kutlamaların bir çoğuna iştirak etmiş, diğerlerini de takip etmiş biri olarak, 70’inci yıl kutlamalarına şimdiden başlamak gerekir diye düşünüyorum.
Sebebi ise ilkin 70 yılın değerini bilerek ve ona başkaca bir anlam da katmak gerekliliğidir. Diğer sebep ise çok daha önemli. Yapılan bu kutlamaları adına uygun ve yeterli bulmuyorum. Çoşkulu, heyecanlı bulamıyorum. Açıkcası ben çoşamıyorum.
Özellikle Çağdaş Eğitim ve Köy Enstitüleri Vakfı’nın kutlamalarını izleyen ve bu konuda da onların etkinliklerini diğerlerine göre önemseyen biri olarak Vakfın bu kutlama günlerine çok daha büyük önem vermesini istiyorum. Bir iki öğretim üyesinin bilindik sözleri tekrarlayarak yeni bir şey ortaya koymamasına, Vakıf adına hep aynı konuşmaların yapılmasına Kutlama diye bakabilmek biraz zorlama gelmeye başladı. Ardından da benzer yerde benzer insanlarla yenen akşam yemeği ritüeli artık bezdir de.
Yapılmayanları söylemek, belki neler yapılması gerektiğine de sebep olabilecektir.
Köy Enstitülerini, buralardan mezun olmuş ve de sayıları gitgide azalan hocalarımızdan dinlemek istiyoruz.
Onların gündelik Okul anılarını kendi ağızlarından dinlemeli, heyecanlarına tanık olmalıyız.
Kısa ve özlü müsamereler oynayabilmeliyiz. O günleri canlandırmalıyız.
Her Köy Enstitüsü mezunlarından gruplar oluşturmalıyız. ( 2000 yılında yapılan kutlama benzeri)
Her Köy Enstitüsünün yerel özellikler sebebiyle taşıdığı farklılıkları ve güzellikleri vurgulayabilmeli, yaşatabilmeliyiz.
Farklı farklı yerlerde değişik grup kutlamaları değil, tüm Kuruluşların koordinesinde büyük bir salonda tek Kutlama Günü yapabilmeliyiz.
Her şeyden önce 70’inci Yılın anısına ,şiir, öykü, araştırma, deneme v.b konularında yarışma düzenlenmeli. Dereceler o gün açıklanarak, ödüller o gün verilmelidir.
17 Nisan 2010 tarihinin Cumartesi Gününe gelen avantajı da çok iyi değerlendirilerek, öğle vakti başlayan etkinliklerin akşama kadar sürdürülmesi temin edilmeli, akşamına da aynı salonda Konser düzenlenmelidir.
Akşam yemeği organizasyonundan vaz geçilerek, etkinliklerin yapıldığı yerde hazırlanan Yemekhanelerde yapılan yemeklerle ( pilav, haşlama,nohut, tatlı v.b) günü beraberce değerlendirmelidir.
Ankaraya şehir dışından gelen Köy Enstitüsü mezunu öğretmenlerimizin ailecek katılmaları sağlanmalı, onların konaklama yerleri Düzenleme Komitesince karşılanmalıdır.
Törene iştirak eden her Köy Enstitüsü Mezununa “Katılım Belgesi” verilmelidir.
Ziraat Marşı sık sık söylenebilmelidir.
Salonun muhtelif yerlerinde konuyla ilgili kitap, fotoğraf, efemera, obje, sergileri açılmalıdır.
Kitap ve hatıra eşya satış standları olmalıdır. ( hatıra bardaklar, camlar,rozetler, gömlekler, atkılar v.b)
O güne mahsus bazı yazarlar davet edilerek kitapları imzalatılabilmelidir.
Elbette günün önemine uygun bir ” Yetmişinci Yıl Kitabı” hazırlanmalı, küçük boyutlu olanı ücretsiz dağıtılmalı,kitabın kendisi ise satışa sunulmalıdır.
Hatta değişik kişi ve yazarlara yeni yayın siparişleri verilmeli, bu konudaki çalışmalar yüreklendirilmelidir.
Kısacası ogün orası yaşayan ,çoşan bir yer olmalı, insanlar mutlu olmalıdır.
Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 70’inci Yıl Dönümü kutlamaları için bir Düzenleme Komitesi oluşturularak, şimdiden program çalışmalarına başlanılmalıdır. Bu etkinliklerin yapılabilmesinin yegane dayanağının sponsor firmalar olduğunun bilincinde olarak ciddi ve yapılabilir programları hazırlamağa şimdiden başlanılmalıdır.
Köy Enstitüleri’nin 70’inci Kuruluş Yıldönümüne hazırlanın!
Comments